Κοτόπουλο ατμού με πρασοσέλινο αυγολέμονο

20' εύκολο
κοτόπουλο στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο ατμού:
Αν έχουμε ειδική συσκευή ατμομάγειρα, μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν όχι, το μαγειρεύουμε στον ατμό, σε συμβατικό σκεύος, ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, περίπου 4 εκ. από τον πυθμένα, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Στερεώνουμε στην κατσαρόλα ένα ειδικό σουρωτηράκι για μαγείρεμα στον ατμό ή ένα απλό μικρό σουρωτήρι που να χωράει άνετα στο σκεύος. Οταν το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να κοχλάζει, βάζουμε στο σουρωτήρι τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα αλατίζουμε, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα, κόβοντας ένα στη μέση: πρέπει να έχει λευκό χρώμα, χωρίς ροζέ σημείο, αλλιώς μαγειρεύουμε λίγο ακόμα.

Για το πρασοσέλινο αυγολέμονο (το μαγειρεύουμε όσο ετοιμάζεται το κοτόπουλο):
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα κοτσάνια του σέλινου, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί και το ζωμό. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν, και προσθέτουμε τα φύλλα του σέλινου. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 - 7 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν όλα τα υλικά και στην κατσαρόλα να μείνει λιγοστό ζουμί. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους και το χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν μια ανοιχτόχρωμη κρέμα. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε στους κρόκους το λιγοστό καυτό ζουμί της κατσαρόλας, σταδιακά και σε αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο και κρεμώδες αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την ανακινούμε για να απλωθεί παντού και προσθέτουμε τα μυρώνια (ή το μάραθο ή τον άνηθο). Ανακινούμε άλλη μία φορά το σκεύος.

Μοιράζουμε το πρασοσέλινο σε πιάτα και από πάνω βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου. Σερβίρουμε αμέσως.

Παρουσιάστηκε σφάλμα