Κοτόπουλο «αλανιάρικο» με χυλοπίτες

120' εύκολο
κοτόπουλο στην κατσαρόλα χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε καλά τις μερίδες του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές.
Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μερίδες για 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό ακόμα.
Σβήνουμε με τις ντομάτες (ή τα ντοματάκια), προσθέτουμε τη δάφνη και, μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 35 - 40 λεπτά. Αφαιρούμε τα στήθη και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα μπούτια για άλλα 45 λεπτά - τα μπούτια έχουν ψαχνό ζουμερότερο μεν, σκληρότερο δε, και απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.
Περίπου 10 λεπτά πριν το κοτόπουλο μαλακώσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τις χυλοπίτες, αλάτι και πιπέρι, και τις μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ή για όσο διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Μόλις βράσουν οι χυλοπίτες και πιουν το περισσότερο υγρό, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα στήθη του κοτόπουλου και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε το δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό κατά μέρος για 10 λεπτά, για να «ξεκουραστεί» πριν το σερβίρουμε.

Το μοιράζουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με την τριμμένη μυζήθρα και σερβίρουμε.

Παρουσιάστηκε σφάλμα