Στήθος γαλοπούλας σε άλμη, γεμιστό με μανιτάρια και φασκόμηλο

120' δύσκολο
γαλοπούλα στο φούρνο χρόνος επίπεδο δυσκολίας

Εκτέλεση

Για τη γέμιση μανιταριών:
Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τους κρόκους με τον ζωμό κότας και το ξίδι.
Σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για 1 λεπτό το μπέικον. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα γυρνάμε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το φασκόμηλο. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ψωμί, το μείγμα του ζωμού, το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπερώνουμε.
Μεταφέρουμε τη γέμιση σε πιρέξ διαστάσεων περίπου 25Χ16 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πήξει η «πουτίγκα» μας.

Για την άλμη:
Βράζουμε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά για την άλμη για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει.
Αφήνουμε την άλμη να κρυώσει εντελώς σε μεγάλο μπολ, βάζουμε μέσα τη γαλοπούλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες ή και όλη μέρα.

Για τη γαλοπούλα:
Ανακατεύουμε τα λαχανικά (κρεμμύδια, καρότα, σέλερι και σκόρδο) με το ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε ρηχό ταψί.
Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα και τη στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Την τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά και ψήνουμε στους 200° C για περίπου 1 ώρα ή, αν έχουμε θερμόμετρο, που το βάζουμε μέσα στη γαλοπούλα, να δείξει 70° C. 
Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα και την κρατάμε στον φούρνο ζεστή, αφού τον έχουμε σβήσει και έχουμε αφήσει την πόρτα του λίγο ανοιχτή.
Τοποθετούμε το ταψί, όπως είναι ζεστό, πάνω στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ. Με ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο του ταψιού για να ξεκολλήσει ό,τι από το φαγητό μας έχει κολλήσει από το ψήσιμο.
Προσθέτουμε τα μισά αρωματικά και μπαχαρικά και 350 ml ζωμό και βράζουμε για  περίπου 15 λεπτά.
Σουρώνουμε τον ζωμό από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και πιέζουμε με μια σήτα καλά για να περάσει όσο περισσότερος ζωμός γίνεται. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και βράζουμε μέχρι η σάλτα να κατέβει στα 350-400 ml.
«Δένουμε» τη σάλτσα με λίγο από το διαλυμένο κορν φλάουρ (μην το βάλετε όλο μεμιάς, μπορεί να μη χρειαστεί). Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά.
Μόλις «δέσει», προσθέτουμε τα υπόλοιπα αρωματικά και μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.

Κόβουμε το στήθος σε όμορφες φέτες και σερβίρουμε με τη γέμιση και τη σάλτσα.

Συμβουλή Συμβουλή
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος η γαλοπούλα πάρει χρώμα προτού να έχει ψηθεί εσωτερικά, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
Παρουσιάστηκε σφάλμα